Mleczne bułeczki
Składniki:
400g mąki
250ml ciepłego mleka
3 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki drożdży instant
50g rozpuszczonego masła
Do posmarowania bułeczek:
3 łyżki mleka
1 jajko
1.Mąkę, cukier, sól, drożdże i masło umieść w dużej misce. Wymieszaj z mlekiem,
aż do jego wchłonięcia, następnie wyrób ciasto na gładką masę.
2.Umieść ciasto w misce, przykryj ściereczką i pozostaw na 2 godziny do wyrośnięcia.
3.Przenieś ciasto na płaską powierzchnię pokrytą mąką, zagnieć go tylko trochę,
uformuj walec i pokrój na małe kawałki (na około 18 małych bułeczek, po upieczeniu
bułka może potroić swój rozmiar)
4.Formuj kulki.
5.Umieść kulki ciasta na tacy piekarnika pokrytej pergaminem.
6.Posmaruj bułeczki mlekiem i odstaw na 1 godzinę.
7.Następnie posmaruj bułeczki jajkiem i piecz je przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz