Torcik malinowy - SKŁADNIKI:
BISZKOPT;
8 jajek
8 łyżek mąki
7 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA MALINOWA;
20 dkg masła
50 dkg malin
3/4 szkl cukru
1 kieliszek spirytusu
5 dkg czekolady
1 szkl śmietany 30%
2 łyżki cukru
Torcik malinowy - PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT;
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dalej ubijając dodajemy po jednym żółtku a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na tortownicę i pieczemy biszkopt w temp. 180 stopni ok. 40 minut. Zimny biszkopt przecinamy na trzy części.
MASA MALINOWA.
masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po troszku zmiksowanych malin dalej ucierając a na koniec spirytus. Przygotowaną masą przekładamy biszkopty i smarujemy ze wszystkich stron. Boki obsypujemy okruchami. Schłodzoną śmietanę ubijamy razem z cukrem. Ubitą śmietanę dajemy do woreczka. W rogu woreczka robimy dziurkę i rozprowadzamy ubitą śmietanę. Posypujemy startą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz