Składniki:
Ciasto:
• 3 tabliczki czekolady
• 2 łyżki miodu
• 6 jaj
• 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
• Skórka z jednej pomarańczy
• Szczypta soli
Polewa:
• 1 pomarańcza
• 1 łyżka miodu
• 50 ml sherry
Sposób przygotowania:
1.Na parze rozpuścić czekoladę z miodem.
2.Utrzyj żółtko i połącz je z przestudzoną masą czekoladową. Mieszaj całość dodająć stopniowo sok z pomarańczy i skórkę pomarańczową.
3. Białka z odrobiną soli ubij na sztywno, a następnie dodaj do czekoladowej masy.
4.Piecz w okrągłej formie w rozgrzanym do 250 C piekarniku przez 10 minut.
5.W międzyczasie podgrzej filetowane cząstki w miodzie i sherry.
6.Gotowe ciasto podawaj z polewą z pomarańczy i startą skórką pomarańczową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz