niedziela, 6 października 2013

Sernik Brzoskwiniowy ^.^

Składniki na kruche ciasto:
2 szklanki mąki
18 dag masła
4 łyżki cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki masy serowej:
1 kg sera półtłustego niezbyt odciśnietego
2 jajka
4 żółtka
11 szklanki cukru pudru
2 budynie śmietankowe
1 szklanka mleka
1 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 aromat śmietankowy

Składniki warstwy brzoskwiniowo - bezowej:
1 puszka brzoskwiń w syropie
6 białek
11 szklanki cukru pudru
5 - 10 dag  wiórek kokosowych

Wykonanie kruchego ciasta:
Masło ucieramy do białości. Dodajemy porcjami cukier puder, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i  dalej  ucieramy na jednolitą masę. Ciasto wkładamy do lodówki na ok 30 minut, po czym równomiernie rozwałkowujemy na dnie formy o wym. 28x40 cm.

Wykonanie warstwy serowej:
Jajka, żółtka i cukier puder ucieramy do białości. Dodajemy budynie z proszkiem do pieczenia, a następnie porcjami ser. Gdy masa stanie się gęsta rozrzedzamy mlekiem i blenderujemy, dodając pozostały ser. Wlewamy resztę mleka porcjami i dalej blenderujemy do chwili uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Na końcu dodajemy olej i aromat śmietankowy. Masa serowa powinna być rzadka. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 45 - 50 minut.

Wykonanie warstwy brzoskwiniowo - bezowej:
Brzoskwinie osączamy z syropu i kroimy na małe cząstki. Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Sernik wyjmujemy z piekarnika i na wierzch dajemy brzoskwinie, a następnie rozprowadzamy równomiernie pianę z białek. Posupujemy cienką warstwą wiórek kokosowych,  wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut. Po tym czasie sernik pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na ok. 15 minut przy uchylonych drzwiczkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz