niedziela, 6 października 2013

Domowy Snickers!!


Składniki:

dolna warstwa czekolady:
1 i 1/4 szklanki mlecznej czekolady
1/4 szklanki masła orzechowego
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
 Moja miala wymiary 20x25. W misce nad
parą stopić razem oba składniki, następnie
 wlać do naczynia formy i rozprowadzić równo.
Odstawić do stwardnienia.

warstwa nugatowa:
1/4 szklanki masła
1 szklanka cukru pudru
1/4 szklanki mleka skondensowanego
1 i 1/2 szklanki pianek (marshmallows)
1/4 szklanki masła orzechowego
1 i 1/2 szklanki posiekanych orzeszków solonych
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Roztopić masło w rondlu na średnim ogniu.
Dodać cukier i mleko, mieszając do rozpuszczenia się,
doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 5 minut,
mieszając od czasu do czasu. Dodać pianki,
masło orzechowe i wanilię, mieszać aż się
składniki połączą na gładką masę. Część
orzeszków dodać do masy a część wysypać na
warstwę czekolady w formie. Masę wylać na
 warstwą czekolady dolnej. Odstawić do zastygnięcia.

warstwa karmelu:
1 i 1/4 szklanki gorzkiej czekolady
1/4 szklanki masła orzechowego
Stopić składniki w garnku nad parą, wymieszać,
 następnie wlać na warstwę karmelową, równomiernie
 rozprowadzić. Odstawić do ostudzenia i stwardnienia.
Ciasto trzymać w lodówce, a nawet można dać na
chwilę do zamrażalnika, żeby móc lepiej go pokroić.
 Inaczej jest ciężko bo warstwy się kleją a karmel wypływa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz