niedziela, 6 października 2013

Ciasteczka Czekoladowe w 15 minut

Składniki

na około 25 ciasteczek:
szklanka mąki
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1/4 kostki masła
około pół szklanki kakao
3/4 szklanki cukru (dałam niepełną szklankę)
1/2 szklanki maślanki
pół szklanki mlecznych groszków czekoladowych
pół szklanki startej gorzkiej czekolady
1-2 os.
15 min

Przygotowanie

 1.Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną oraz szczyptą (około 1/4 łyżeczki) soli.
 2.Masło roztopić w rondlu o grubym dnie (nie przypalić) i jeszcze gorące utrzeć
mikserem w misce razem z kakao. Do gładkiej masy powoli wmiksować cukier oraz maślankę.
 Stopniowo dodawać mąkę, cały czas miksując.
 3.Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną oraz szczyptą (około 1/4 łyżeczki) soli.
 4.Masło roztopić w rondlu o grubym dnie (nie przypalić) i jeszcze gorące utrzeć
mikserem w misce razem z kakao. Do gładkiej masy powoli wmiksować cukier oraz maślankę.
Stopniowo dodawać mąkę, cały czas miksując.
 5.Do gładkiego ciasta wmieszać groszki i starte wiorki czekoladowe. Na blachę do pieczenia
wyłożoną papierem nakładać ciasto. Jest ono dość kleiste i bardzo gęste, więc nakładałam je
łyżką do lodow, zanurzając ją co jakiś czas na sekundę we wrzątku. Pomiędzy ciastkami zostawiać spore odstępy.
 6.Piec w temperaturze 180stC przez około 12 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić najpierw nie
zdejmując z blachy, a następnie kiedy trochę stwardnieją, wystudzić zupełnie na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz