niedziela, 6 października 2013

Tort z Malinami

Potrzebne będzie:

Nasączenie do biszkopta:
180 ml zwykłej herbaty z łyżką soku z cytryny
Na mus:
2 szklanki mrożonych malin
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki cukru
80 gramów (3 łyżki) konfitury malinowej
Na masę:
500 gramów mascarpone
dwie tabliczki białej czekolady czekolady
400 gramów śmietany kremówki

 Zaczynamy od przygotowania musu. Do małego rondelka wrzucamy maliny, mąkę i cukier. Wszystko gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając i uważając, żeby się nie przypaliło. Proces ten trwa około 20 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy konfiturę. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej - jeśli zależy nam na klimacie; lub w mikrofali - jeśli na czasie. Pozwalamy jej trochę ostygnąć zanim dodamy do masy. W misie mieszamy ser mascarpone na jednolitą masę i dodajemy czekoladę, cały czas mieszając. Agnieszka te czynności wykonuje mikserem na wolnych obrotach.
Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy czekoladowej. Delikatnie mieszamy, tak żeby składniki się połączyły.
 Pierwszy blat biszkopta kładziemy na paterze i nasączamy 60 ml herbaty z cytryną. Smarujemy musem, potem kremem. Na to kładziemy kolejny blat biszkopta i powtarzamy wszystkie czynności. Trzeci biszkopt również nasączamy i pokrywamy wierzch i boki masą. Dekorujemy świeżymi malinami i wstawiamy na całą noc do lodówki. Przy konsumpcji żałujemy, że nie zrobiliśmy większego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz