niedziela, 6 października 2013

Ciasto Brzoskwiniowe-Straciatella

Składniki

Biszkopt:
jajka 4 szt.
cukier 3/4 szklanki
ocet 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
mąka pszenna 12 płaskich łyżek
mąka ziemniaczana 10 płaskich łyżek
(lub 1 czubata szklanka mąki pszennej)
Masa straciatella:
śmietana 30% 400 ml
cukier wanilinowy 1 opakowanie
serek homogenizowany waniliowy ok. 450 gram
śmietan-fix 4 opakowania
czekolada mleczna 100 gram
Dodatkowo:
brzoskwinie 1 puszka
galaretka brzoskwiniowa 2 szt.
> 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Przygotowanie

 Biszkopt: 
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo cukier, ciągle miksując, aż lekko rozpuści się. Do żółtek dodać proszek do pieczenia oraz ocet i wymieszać dobrze widelcem. Wlać na białka. Miksować jeszcze chwilę. Piekarnik włączyć na 100 stopni C. W małych partiach przesiać mąkę bezpośrednio do miski i za każdym razem delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Wylać masę na blaszkę (20x35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Zwiększyć temp. w piekarniku do 170-180 stopni C. Piec ok. 20-30 min., sprawdzając patyczkiem czy nie jest wilgotny. Ostudzić.
 Masa straciatella: 
Ubić schłodzoną śmietanę do lekkiej sztywności. Dodać cukier wanilinowy. Ubić śmietankę do całkowitej sztywności.
Dodać serek waniliowy. Zmiksować 2 sek. (aby śmietana nie zważyła się poprzez długie miksowanie) dla połączenia się składników.
Dodać śmietan-fixy i natychmiast zmiksować 2 sek., aby składniki się połączyły. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać czekoladę do ubitej śmietany z serkiem i wymieszać łyżką.
 Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Brzoskwinie osączyć z soku i pokroić w mniejsze cząstki.
Biszkopt nasączyć wodą z sokiem z brzoskwiń. Wyłożyć masę straciatella i wstawić do lodówki do lekkiego zastygnięcia. Na wierzchu poukładać brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz